Arkiv Stephanie Ammerman -

"Announcement: Bill Gates to Speak at Concordia College"

En stor sak var announced idag! Bill Gates kommer till min skola i april för att prata!!! Det lät som att båda Bill och Melissa kommer vilket skulle vara så coolt att se. Jag undrar hur många kommer kämpa för biljetter (de är gratis men tyvärr kan inte alla få plats) så vi får se om jag bestämmer mig för att gå. Jag är inte sugen på att stå i kö i timmar för en biljett för ett prat som håller en timme då det brukar sändas på tv men vi får se! Pretty cool huh?!


Minnesota

Jag älskar att vara på spring break! Speciellt när vädret är så underbart ;)


Hypotension

Jag tänkte att jag skulle förklara vad som hände imorse. Jag misstänker att det var lågt blodtryck då det hänt förut men imorse vad det ganska illa. Efter att jag släppt ut Deja svartnade det för ögonen, jag blev extremt illamående, kunde inte andas och benen bara vek sig. Jag kallsvettades som aldrig förr och min hud kändes så kall, framför allt huvudet och när jag såg mig själv i spegeln var jag verkligen kritvit. Jag fick sån panik men hade glömt telefonen nere och jag visste att jag aldrig skulle kunna klara mig dit. Jag försökte dricka vatten men så fort jag försökte blev jag ännu mer illamående och jag kommer ihåg att jag satt framför toaletten och sen blev det helt svart och jag vaknade på golvet. Så extremt obehagligt. Jag låg ett tag på golvet innan jag kröp till dörren för att släppa in Deja och sen lyckades jag ta mig upp på soffan där jag bara låg och drog upp knäna till bröstet och klämde med händerna för att få igång blodcirkulationen. Efter 40 minuter på soffan vågade jag röra på mig igen och efter det har jag varit yr hela dagen och inte kunnat resa på mig snabbt.

Jag tror verkligen inte att det är något allvarligt och i söndags hände en sak som jag kan ha kunnat fått en chock av som bidrog till det då jag sov väldigt oroligt hela natten och jag borde ha ätit något innan jag gick och la mig. Jag måste helt enkelt dricka mer vatten innan läggdags och känner jag mig yr ska jag lägga mig ner igen. Händer det igen får jag gå till en läkare men jag kollade mitt blodtryck för några veckor sedan och då var det normalt (är jag nästan helt säker på) så jag tror jag vet vad den bakomliggande orsaken var redan. Men jag mår bra nu och hoppas att jag är piggare imorgon :)


Dålig start på lovet

Vakande imorse och mådde inte så bra.. Jag släppte ut Deja och mådde helt plötsligt fruktansvärt mycket värre och jag hade ingen aning om vad som pågick. Jag mår iallafall bättre nu men har inte lämnat sängen på flera timmar. Deja ligger bredvid och tar hand om mig. Inte en så bra start på lovet..


Olive Garden

Idag blev det en riktig slappdag. Jag somnade innan 10 igår och sov över 12 timmar! Efter det åt jag frukost och sov i en till timme.. Helt sjukt hur trött jag var! Det blev middag på olive garden och ett besök till The dollar store, min och Bens favoritbutik!

Nu kollar jag på lite dokumentärer! Jag får tipsa imorgon om några bra :)


Paper

I vanliga fall väntar jag inte till sista minuten med idag gör jag bokstavligen det. Jag har ett paper due klockan 4 i min sociologi klass och jag började efter jag var klar med mitt prov imorse! Jag har skrivit 6 sidor och har 30 minuter på mig innan jag måste börja röra mig mot min professors office. Det här blir inte mitt bästa paper men jag blev tvungen att prioritera denna gång...


Lunch


"It's nice out!"

Imorse gjorde jag misstaget att säga att det var skönt ute för att det bara -10 ute! Ben sa att jag börjar bli som dom här som tycker allt över 0 grader betyder tjocktröja. Det ska bli varmare under lovet vilket jag verkligen ser fram emot!

Nu är jag påväg till DS för att äta lunch med Christoffer. Det är alltid kul att få prata svenska!


Froyo!

Det var -7 grader idag! Glassväder tänker vi är uppe i Minnesota. Jag såg några som låg och solade och ikväll ska vi grilla! Älskar värmen :)

Jag skojar bara. Vi var bara sugna på froyo :)


Glömsk

Den här veckan har jag varit extremt glömsk! Jag kommer inte ihåg någonting.. Jag glömde att ta med läxan till skolan men det var okej om jag lämnade den dagen efter, såklart glömde jag bort det och var två dagar sen med läxan! Många sådana här händelser denna vecka. Jag säger att jag ska göra något och glömmer helt bort och jag tänker att jag ska ringa en människa och kommer på det i mitten av natten. Jag måste bli bättre på att kolla min kalender på morgonen när jag är stressad!

Nu gör jag memory cards så jag kommer ihåg informationen inför provet.


Mutations and gene expression

Är det bara jag som kan känna mig informationssjuk efter att ha pluggat för mycket? Det känns som att hjärnan har så mycket information inne i sig att den bara vill explodera! Ja så känner jag just nu. Jag pluggar genetics nu och alla dessa termer vill bara blanda sig till en stor soppa.

Mina bilder dök upp i telefonen efter att jag startade om den :) att det kunde vara så lätt!

Jag har inte så mycket att säga förutom att jag måste tillbaka till boken. Jag bjuder på en bild som visar min vackra utsikt: en parkering! Det blir även en bild på blå (vår fisk) och min mat igår :)


Hot cocoa

Jag tog bilder idag på min lunch och från lab men av någon anledning så finns de inte kvar på min telefon?! Så himla konstigt!

Idag åt jag lunch med min vän Christoffer. Det är alltid skönt att få prata svenska eftersom den blir då mycket sämre ( som både Chris och jag håller med om). Det känns som att min svenska är så mycket simplare än vad den brukade, jag kommer aldrig inte kunna tala svenska men den blir absolut sämre och jag tycker att det är lättare att prata engelska. Att ha en konversation med mig måste vara jätte jobbigt eftersom jag pratar fort och slänger in engelska ord för de orden jag inte kommer på på svenska. Både jag och Christoffer måste börja läsa lite svenska böcker så vi blir bättre på svenska igen :) idag åt jag iallafall pannkakor med sylt och glass, cookie dough och Caesar salad. Bilden var jätte härlig men den försvann som sagt men det var en riktigt liten hjärtattack jag hade till lunch.

Idag på psykologin hade jag och Jacki presentation där vi skulle bevisa att det är lättare att lära sig språk innan man är 13 och vi pratade på och bekräftade att det var sant. Vi hade ordet bekräftat på svenska istället för confirmed och min psykologi lärare frågade klassen om de visste att jag var från Sverige och folks ansikten när hon frågade det! Haha, alla var chockade. Jag pratar ganska mycket i den klassen men har aldrig nämnt att jag är ifrån Sverige och min professor tyckte att jag var ett bra exempel på att vår myt var sann.

Nu ska jag sova! På fredag ska jag belöna mig själv med varm choklad med grädde för att jag klarade mig igenom första halvan av semestern!


"Mitt liv är typ verkligen bäst!! Hihi #awesomelife"

Jag startade ett instagram konto igår. Egentligen ville jag skapa det så jag kan kolla på andra människor men det slutade med att jag ville driva lite med mina bilder för att vara med i tävlingen om "bästa livet". Det är lite så det känns iallafall när jag är inne på Facebook eller instagram; alla postar bilder och statusar som ska få ens liv att låta så bra. Jag läste en artikel om hur Facebook gör oss mer deprimerade för vi jämför oss med andra som verkar så lyckliga och har allt. På Facebook kan vi vara världens mest populära människor som bara reser och festar. Hur många gånger har vi inte sett " [insert country here] om x- dagar!!!! Whooo" eller "var på gymmet idag". Inte många av mina 1000 kompisar skriver "jag har gått upp 2 kilo och på fredag kommer jag sitta hemma själv". Jag förstår att människor inte vill skriva sådant men det är anledningen till att vi jämför oss med varandra och vi börjar känna att vårt liv är kanske inte så där grymt iallafall eftersom vi inte reser mer än 2 gånger på år. Det är likadant med instagram och bloggar! Jag vet själv att jag inte skriver om det mest tråkiga i mitt liv, jag skulle inte direkt skriva att jag fick ett dåligt betyg på en uppsats jag skrev, att jag och en kompis är irriterade på varandra pga. någon anledning eller att jag är livrädd inför framtiden. Jag vill att andra ska tycka att mitt liv är coolt men det jag inte tänker på är att när jag bara väljer att skriva om de "bra"' delarna i mitt liv är att andra som sitter hemma och läser det känner att deras liv är tråkiga och inte är bra nog.

Vi söker uppmärksamhet genom Facebook, jag vet mer än en människa som har tagit bort en bild för att de fick mindre än 50 likes... Vi skriver om att vi är sjuka, för att vi vill att andra ska se det! Inte för att vi vill berätta för någon vi känner för då kan vi lika gärna smsa dem eller ringa. "Min nya bikini" - en svart vanlig bikini?! Varför får det mig att undra om du egentligen vill visa upp din snygga kropp (som är jäkligt snygg) men varför posta det på instagram/Facebook? Jag är inte inne på Facebook ofta men när jag är läser jag igenom statusar och suckar. Varför måste vi skriva att vi är så bra på facebook? Har vi verkligen så stora bekräftelsebehov att vi måste få kommentarer och likes för att må bra? Jag menar inte att alla som är inne på Facebook har ett bekräftelsebehov men en del av mina vänner verkar behöva bekräftelse. Jag brukade ha ett bekräftelse behov, att skriva på Facebook och ha andra människor kommentera och gilla mina statusar var underbart. Någon kommenterade om att jag och ben aldrig skriver till varandra på Facebook och att vi inte verkar så kära. De flesta som känner oss i verkligheten vet hur lyckliga vi är tillsammans och vilket perfekt förhållande vi har. Har jag något jag vill säga honom så ringer jag honom, jag skriver inte på Facebook "i love you so much babe blah blah blah..." för att jag vill inte att andra ska ha något med mitt förhållande att göra och jag säger det hellre till honom än att skriva på en öppen sida.

Nu vill jag egentligen ta bort min Facebook men eftersom jag har vänner på så spridda ställen i världen så vill jag kan se vad som pågår i deras liv och kunna skriva ett snabbt meddelande för att se hur de mår. De är också en stor skillnad på status och status. När jag ser blivande utbytesstudenters statusar blir jag glad, när jag ser att någon har förlovat sig/gift sig blir jag glad, ny hund - jag blir överlycklig! Ett roligt skämt eller en rolig sak som hände- underbart! Men "LCHF nu!! (Bild på köttbit)" statusarna bryr jag mig inte om... Inte heller när samma människa postar 30 saker om dagen, då känns det lite som att det är ett bekräftelsebehov som behövs hjälpas. Jag har tänkt på detta länge och jag märker själv hur jag kan bli avundsjuk när jag börjar jämföra mig själv även fast mitt liv är underbart och jag inte kan bli lyckligare. Inte många kommer inse att de faktiskt jämför sig själva med andra på Facebook och tyvärr blir negativt påverkade av detta även fast det kanske är omedvetet..

Jag menar inte att vi ska sluta uppdatera våra Facebook eller instagram accounts, eller inte skriva om hur bra vi är, jag vill dock att vi ska vara mer kritiska och inse att våra Facebook liv inte riktigt är våra favebook liv och att vi är precis lika intressanta och lyckliga även fast andra verkar vara så mycket lyckligare på Facebook. Facebook är tyvärr inte verklighet, även fast många önskar det.

Vad säger ni? Tycker ni likadant om Social media? Tycker ni att jag har helt fel? Jag skulle verkligen vilka veta! :)

Här är en bild jag tog på instagram, folk kommer förmodligen tro att jag är seriös även fast det är en påse med ris som smakade sand.. #fakecheeese #collegeliferules! #imlikesocool


Google docs

Är det bara jag som är kär i Google docs? Vi kan sitta hela gruppen och jobba på samma dokument. Jag förstår inte hur jag klarade mig igenom gymnasiet utan att använda Google docs!? Det gör livet så mycket enklare :)


Presidents' Day

Som rubriken lyder, det är en holiday idag men i cobberland betyder det ingenting och jag har skola som vanligt.. Vi har det jätte vindigt och på tv'n rekommenderar dem oss att inte köra eftersom man inte ser så bra pga av all snö som blåser och halkan. Ååh kära Minnesota! Jag flyttade verkligen inte hit pga av vädret. Jag försöker ta bilder så ni får se hur illa det är men på bilderna ser set helt normalt utan även fast jag nästan blåste iväg när jag skulle få från bilen till skolan.. Ekorrarna springer iallafall runt och just nu är de så fluffiga, jag vill bara fånga en och ha den som ett husdjur. Jag tycker att det är så sjukt att människor ser ekorrar som råttor och vill ta bort den, de är ju så söta!

Nu ska jag iallafall göra lite skolarbete innan mina klasser drar igång.

 


Mätt

Igår gjorde jag egen alfredosås och herregud vad gott det var!!! Både Ben och jag tyckte att det var den godaste alfredosåsen vi någonsin ätit så det är inte sista gången vi äter det. Alfredosås är ju inte så nyttigt men är man sugen på det ska man äta det på riktigt och herregud det var gott. Jag åt så mycket att jag var tvungen att gå och lägga mig för det gjorde ont att röra på mig. Haha, om det finns intresse så lägger jag gärna upp receptet, väldigt enkelt och sjukt gott!!

Idag blev det våfflor till frukost och jag gjorde misstaget att äta för mycket igen så nu ligger jag i sängen med magont. Jag äter (oftast) nyttigt under vardagarna och äter vad jag vill under helgerna men denna helg gick det lite överstyr tycker jag.. Ha. Ikväll blir det plugg och Ben har hockey.


Storasyster Deja

Ben och jag har bestämt oss för att bli föräldrar igen! Denna gång är det till en liten blå baby betta fish!!! Vi är jätte glada över att vår lilla familj har växt och Deja försöker vänja sig vid att vara storasyster och inte ensambarn längre.

Ni som har följt min blogg ett tag kanske kommer ihåg franklin, min lila betta fish som jag adopterade från Hannah och Andy. Franklin åkte tyvärr till fiskhimlen för några månader sedan och han är mycket saknad!

När jag var yngre (typ 8?) hade vi två guldfiskar;Ricky Martin och Bosson. De bodde i en skål i köket och det fanns en skylt i skålen som sa :no smoking. Båda var guldiga i färgen och jag kommer aldrig glömma hur jag kom hem en dag och upptäckte att ena fisken hade bytt färg!!! Den hade fått svarta fläckar och jag tyckte att det var hur coolt som helst och detta berättade jag såklart för alla. "En dag när jag kom hem från skolan hade ena guldfisken fått svarta prickar!! Guldfiskar kan byta färg!" Det var inte förrän jag berättade historien för Ben som jag insåg att fisken bytte inte färg, den dog och mina föräldrar bytte ut den mot en annan utan att berätta det för mig... Jag har fortfarande inte konfronterat dem om denna händelse och jag tycker att det är lite sorgligt att jag i över 10 år gått runt och berättat historien om min guldfisk som en dag blev svart. Haha, inte ett av mina stoltare ögonblick.


Stripes

Efter min class så gick jag till mitt rum och städa vilket verkligen behövdes. Leah och Brenna kom förbi och vi pratade och Brenna dekorerade min dörr med rosa band så nu är min dörr randig. Ben kom och hämtade mig och vi åkte hem och åt. Jag ska försöka plugga i en timme till innan Ben kommer hem (han åkte och umgicks med sina vänner medan jag plugga). En vecka kvar till lov och då blir det mycket slappande innan papps kommer hit.


Little puppy!

Deja tror att hon ska få följa med till skolan så hon sitter och gnäller vid dörren.. Haha, lilla bortskämda puppy som alltid brukar få vad hon vill :)


Never settle for less than butterflies

Mitt hjärta kom med rosa rosor till mig och ett kort som fick tårar att rinna! Jag fick även ett kort från min lilla bebis, jag vet inte när hon lärde sig att skriva men jag vet att det var hon, hon blir lätt distraherad. Det blev sushi och glass där jag fick röda rosor! Jag är så lyckligt lottad som har världens finaste kille!! Min dag var verkligen perfekt :)


Happy valentines day!

Vilken kärleksfull dag! :) jag blev väckt med en massa pussar (vilket jag blir varje morgon egentligen) och super god frukost. Min baby hade fixat french toast åt oss och eftersom jag inte är en morgonmänniska så har jag jätte svårt att äta så jag åt så mycket jag kunde. Vi fick även en liten present från Bens föräldrar, godis och presentkort på restaurang vilket var jätte gulligt!

Igår var på middag med Bens faster och farbror som var i stan. Maten var jätte god, jag åt walleye som var himmelsk och efteråt var jag så mätt att jag nästan somnade vid bordet. Haha. Det var iallafall jätte trevligt och Bev liknar hans farmor så mycket och jag saknar verkligen Bens farmor som är i Arizona nu. Vi får se henne till våren :)

Idag har vi planer. Ben har planerat det mesta, jag tyckte att vi inte behövde fira idag men Ben ville så han har bokat bord på restaurang ikväll och jag kommer förmodligen få mitt favoritgodis och ett kort skrivet på svenska :)


Onsdag mitt i veckan

Inägg från igår: Lång dag, trött dag men nu är det jobbiga över. Jag väntar på min pojkvän som ska komma och hämta mig innan vi ska och äta med bens föräldrar och faster och farbror. Jag fick ett paket idag, det är faktiskt till Ben i alla hjärtans dag present! Han har fått hörlurar med mikrofon som han behöver för att kunna lära sig Svenska bättre. Jag tänkte även överraska honom med hans favorit juice och animal crackers bara för att han är så bra!

I psykologin idag gjorde vi en "lab" där vi lekte med en råtta på datorn och skulle condition den till att klicka på en sak så den fick mat. Extremt tråkigt! Haha, 70minuter av klickande på en datorskärm. I bio lab fortsatte vi med att hålla på med bakterier och testa en del saker. Mycket mer intressant än psykologi råttan!


The state of the union

Nu ska Obama berätta om hur landet står till och hans agenda och vad som ska prioriteras under året. Detta görs varje år och nu hoppas vi på mycket framgång och bra planer!!


Deja

Vi köper en leksak till Deja nästan varje gång vi är och handlar. Hon älskar nya leksaker och hon är ju så söt så det är svårt att inte komma hem med en ny leksak! Här är hon med några av sina leksaker :)


Skitbra

Min pappa lärde Ben ett ord på svenska som han använder ofta: skit. Han använder det mer i ett positivt sammanhang dock så han berättar gärna för mig att det var skitgott eller skitbra. Jag tror inte att jag hade lärt honom det ordet själv då jag inte använder det men Ben kommer ihåg det och när något är bättre än bra är det skitbra och jag är glad att han använder sin svenska :) haha. Min lilla skitunge ;)


Class

Idag har vi lektion som vanligt. Tänkte att jag kunde visa er ett av mina klassrum :) ganska mörkt men i detta klassrum spenderar jag 200minuter i veckan.


Reese's

Ben och jag ska vara onyttiga ikväll! Alla som känner mig vet att jag älskar reese's och vi köpte deras dessert bar som är himmelsk god :) den behövs inte bakas i ugnen och tar 5 minuter att göra och sen är det 30 minuters väntan innan man får äta den.


Diamond candles

Har ni hört talas om Diamond Candles? Det är ett ljus som innehåller en ring som kan vara värd allt ifrån $10-$5000. Ljusen kostar $25 och man har ingen aning om vilket ljus som kommer vara däri. Jag är lite sugen på att köpa ett, tänk om jag skulle få en 1ct ring värd några tusen?! Det känns som att det skulle kunna vara lite beroende framkallande och man hoppas på att få en dyr ring. Tyvärr kommer de flesta ringar i storlekarna 6-8 och jag är runt 4-5 så jag tror inte att de skulle passa om jag fick en billigare ring som jag faktiskt tycker om. Bra presenttips iallafall!


Snö

Jag vet att det blir mycket bloggande om snö men eftersom jag inte ens kan lämna huset pga. Snön så tror jag att ni förstår varför. Deja tyckte det var jätte kul med snön, det är inte så kallt ute så hon utforskade all snö utan att frysa så mycket att hon föll ihop vilket har hänt ett par gånger när det har varit riktigt kallt här. När hon fryser så mycket att hon faller ihop är det bara att springa och hämta henne och sätta henne framför brasan så hon kan börja röra sig igen.


Concordia closed

Nu fick vi ett email om att Campus är stängt idag vilket jag tror innebär att jag inte har lab ikväll. Det är fortfarande inte plogat på vägar och man kommer inte fram. Vid vårt hus har de inte plogat men som tur var är vårt hus på hörnet så efter en timmes skottning med hjälp av flera grannar kunde Ben och Chip få ut bilarna och den större vägen var plogad så de kunde ta sig till sina jobb flera timmar sena. De som bor på vår gata blev dock tvungna att stanna hemma idag, det går inte att komma fram! Vilket koas, concordia har nästan aldrig haft en snödag men idag är många företag stängda och alla skolor har snow day.


Parks and rec

Vägarna utanför är inte plogade än så Ben är fortfarande hemma och väntar på att kunna ta sig till jobbet. Jag ligger och kollar på parks and rec vilket förmodligen är min favoritshow. Jag kan skratta så att jag gråter! Jag vet inte om de har den showen i Sverige men jag rekommenderar den verkligen! Vi har den på netflix så det blir mycket av parks and rec.


No classes tomorrow

Mina classes are canceled tomorrow. Jag har lab vid 6.30 så det blir att stanna hemma med min vovve i sängen hela dagen :) på tv'n är det en blå ramsa som visar alla skolor som är stängda eller öppnar senare. Vi kollar på family guy, det är ett valentines day episode.


Campus closed until 11

Sovmorgon!!! :)


First blizzard of the year

Årets första blizzard och skolan vill att vi håller oss uppdaterade med vädervarninigar.. Varför känns det som att jag skryter om att vi har världens sämsta väder?! Haha. Jag bjuder på en Hawaii bild istället :)


Minnesotans

Detta gäller inte för mig, jag är inte från Minnesota men jag har bott här tillräckligt länge för att jag känner igen mig i vad Minnesotans gör. Jag säger inte "pop" utan det heter "soda", jag har på mig vinterjacka när det är 50degrees ute men jag skrattar när folk från Arizona berättar att det bara är 20 grader ute och att det är kallt.. Haha :)


Who wants to go for a car ride?!


Blizzard

Igår hade vi inte så mycket snö.... Vakande idag och det ser ut så här! Och snön vräker ner fortfarande.


Byta värdfamilj?

Jag fick en fråga från Isabella som jag tänkte att jag skulle ta upp då det kan vara fler utbytesstudenter som undrar samma sak:

Fråga: Fina kort!! Vad var det som fick dig att byta värdfamilj under ditt utbytesår? Alltså vad hände och hur lång var processen att hitta en ny? Är du nöjd med ditt val? Om man funderar på att det kanske vore bra att byta tror du att man ska göra det då?

En lite förvirrad utbytesstudent ett jordsnurr bort.

Svar: Tack :) helt ärligt så kände jag mig utnyttjad i min familj, jag var tvungen att diska varje dag även fast jag inte ätit eller druckit något under hela dagen. Jag fick åka buss som tog 1 timme till skolan var morgon när det tog mindre än 10 minuter med bil. Min värdmamma var bipolär och ena sekunder jätte glad och nästa sekund kunde hon skälla ut mig. Enda anledningen till att jag stannade så länge var pga min värdsyster som jag ryckte så synd om som hade en sån mamma och att hon alltid var ensam men en dag vände det och hon ringde och var jätte förbannad på mig för och svor osv. Då visste jag att jag inte kunde leva där längre så jag pratade med min area rep. om allt som hänt och hon sa att hon inte ville att jag skulle bo där längre.

Jag hade en ny värdfamilj efter några dagar men den familjen hittade jag genom några kompisar. Idag ångrar jag att jag inte bytte tidigare, jag mådde dåligt i min första familj och min nya familj brydde sig så mycket om mig, de älskade verkligen mig! Om jag funderade på att byta skulle jag först kolla runt och se om jag vet någon familj som jag gillar och är villiga att ta emot mig. Det är inte värt att spendera tiden i en värdfamilj om det inte känns som ens familj. Jag har fortfarande jätte bra kontakt med min amerikanska familj, de kommer alltid vara familj och jag älskar dem och tänker på dem varje dag! Följ ditt hjärta, känner du att ditt utbytessår skulle bli bättre av att byta så är det kanske en bra ide? :) det är ditt år!! Det sista du vill är att komma hem igen och ångra något du inte gjorde.. Lycka till! Har du några fler frågor säg till och berätta gärna om du valde att byta eller att stanna :)

Min fina amerikanska familj :) jag ska skypa med Ellen idag!


God Jul

Jag vet att det inte är jul men jag glömde bort att visa er vårt julkort :)


söka till College i USA

"Jag vill plugga på College i USA men jag har ingen aning om hur?! Snälla hjälp mig med hur jag gör"

Min upplevelse var lite annorlunda eftersom jag fick hjälp av Explorius men jag ska försöka berätta för er hur man gör iallafall.

- Syfte med att plugga i USA
Jag skulle börja med att se varför jag vill plugga i USA. Är det för upplevelsen, för studierna eller för att jag vill påbörja mitt liv i USA? För mig var det både för studier och min dröm att bo i USA. Upplevelsen fick jag under mitt utbytesår i AZ. Jag ville bli läkare och plugga utomlands med hopp om att bo i USA. Se till att om du planerar att stanna i USA efter att du har en plan, tex. tar läkarutbildningar in internationella studenter? En del men inte många så då måste det finnas en plan!

- Välj skola/major
När du vet varför du vill åka plugga på college är det dags att kolla skola och major. Är det för upplevelsen är kanske inte major så viktigt som skolan och är det utbildning är både major och skola viktigt. Finns det en skola du alltid drömt om? Eller har du ingen aning? Bryr du dig om kostnad eller spelar det ingen roll? Här tog jag hjälp av explorius men är den en speciell dröm skola ni har i tankarna skulle jag gå in på deras hemsida och navigera mig fram till deras sida för internationella studenter. Där finns det ofta en kontaktperson. Jag gillar www.collegeboard.org, de har alla skolor (state,private och community) med kostnad. Där kan ni kolla vilka majors de har, storlek och location. Kolla runt där och se om ni hittar något som faller er i smaken :) en del skolor kommer kanske att säga att det är en specifik % som kommer in på gradschool vilket är viktigt för de som vill studera vidare efter college. När ni hittat skola, gå in på deras hemsida och hitta någon ni kan kontakta.

- Ansökan
En del skolor kommer vilja att ni tar TOEFL som visar era engelska kunskaper. Det är inte speciellt svårt utan det tar tid och kan vara lite stressigt. Oroa er inte och behöver ni ta om det så är det inga problem :) min skola kräver inte TOEFL om man fick MVG eller A i engelska C. En del skolor kan kräva SAT vilket jag inte behövde ta så jag kan inte berätta hur det går till. Ni kommer behöva ha era betyg på engelska (fråga skolan om ni kan få de utskriva på engelska så ni slipper betala som jag har hört en del behövde). Jag behövde även ett papper som visade att jag kan finansiera min utbildning vilket jag fick från CSN. Det kan behövas en personal essay, läkarintyg och andra papper men det får ni information från er skola.

- Finansiering av utbildning
Hur ska du betala? Har du mycket pengar kanske du kan betala själv annars kan du låna av CSN som täcker allt. Hur man gör det kan ni hitta på deras hemsida. Ansök om stipendium så ni slipper betala för allt själv. Explorius hjälpte mig mitt stipendium och en del skolor ger ut stipendium. Googla och se om ni hittar något! Varje krona räknas :)

- Visum
När ni har kommit in på skolan är det dags att söka om visum. Ni får visum papperna från skolan i posten och sen är det dags att få tid på ambassaden i Stockholm. Det kostar och det tar tid men när det är klart så är det klart :) vad som behövs finns på deras hemsida och intervjun går fort och är inte svår! Det som tar tid är all väntan och mitt tips är att ta första tiden under dagen och vara där bland de första, då går det jätte snabbt och slipper vänta hela dagen! Jag har ansökt två gånger och första gången tog det timmar, andra gången gick det super snabbt! Mina tips finns i kategorin förberedelser :) intervjun är på engelska men det är som sagt inget att oroa sig över! (Ni som varit i usa och gått igenom immigration, det är ungefär så det går till). Går allt som det ska kommer F1 visat i posten efter några dagar.

När ni har allt så behöver så är det bara att vänta och göra sig redo. Ansökan tar tid och det är jobbigt men det är värt det när ni äntligen är där :) lycka till!!!


College kostnad och finans

Jag får kommenterar ofta som frågar om hur mycket det kostar att gå på college och hur jag har råd.

Kostnad

Kostnaden för college beror jätte mycket på vart man går! Jag går på en liten privat skola så min kostnad är hög. Väljer man större statskola varierar priset mycket och vill man göra det billigare kan man ansöka till community college. Om ni vill veta hur mycket det skulle kosta att gå på college, gå in på en skolas hemsida och kolla kostnader. Mitt tips är www.collegeboard.org och sen gå till collegesearch. Där kommer ni hitta allt! Det står hur mycket ni kommer betala för tuition som internationella studenter. Jag fick stipendium som täcker ungefär halva tuition, sen tillkommer kostnaden för dorm, mat och böcker etc. Det är mitt tips till er, sök stipendium!! Det finns en massa hemsidor och böcker där ni kan finns stipendium.

CSN

Hur jag finansierade min utbildning är med hjälp av CSN. Jag har fått kommenterar om att CSN inte täcker och jag kan berätta att CSN täcker min utbildning och jag har hög kostnad. Nu måste ansöka och visa att ni är seriösa! Vi har tur att vi har CSN så vill ni åka på college men är rädd för att inte har råd: ta hjälp av CSN! Hur ni gör det kan ni kolla på deras hemsida.

Något jag missat som ni undrar över? Kommentera här :)


More Pictures

Since I'm at a computer I'll upload some pictures for you guys :)
 
 Bild Ben tog i Stockholm
 
Ben lekte lite med photoshop
 
My cake and I on my birthday
 
 Ben made a sign for when my dad came to visit us last fall.
 
Ben och hans photoshop. Several pictures made into one. I think this is an awesome picture!! 
 

Smile

 Min Babe and the puppy i Julas.
 
 Ben skulle inte bli glad om han visste att jag la upp denna bild.

BDubs

Igår åt vi middag på Buffalo Wild Wings, de har tv apparater exakt överallt så det var perfekt när vi skulle kolla Minnesota vs St Cloud hockey matchen. Jag blir ju automatiskt ett st cloud fan eftersom Bens bror spelade för dom och jag har ingen connection till university of Minnesota (båda skolorna ligger i Minnesota). Huskies förlorade dock till Minnesota vilket var förståeligt då Minnesota är #1 i landet och St.Cloud #10. Vi mötte Brady, Tado och hans jobbarkompisar där och det var mycket trevligt. Jag åt spinach and artichoke dip som var super mumsig! Det är problemet med att vara vegetarian och äta på bdubs, det finns typ 2 alternativ. Alla deras sallader har något slags kött i så jag var nästan tvungen att ta en förrätt.

Ikväll är det som sagt dags för Stephanies födelsedagsmiddag. Hon var typ redan firat 2 gånger, hon hade en liten fest på torsdag och gick ut igår, och idag ska hon ha middag.. De flesta som är över 21 kommer nog gå ut efter men jag vill helst åka hem efter middagen så jag hoppas Ben håller med mig. Det är nämligen stormvarning och de tror att det kommer slå tull runt 23.. Middagen är på The OB (som också är den bästa klubben här) så är middagen inte för sen kanske vi kan umgås lite i nattklubbsdelen innan det blir storm här och det är farligt att åka hem.


God bless the USA

Det finns en del saker Amerikaner/Minnesotans gör som jag inte förstår. (Detta är en generalisering och hur jag upplever det)
 
- smör på nästan allt! Det ska vara en stor klick på pastan även fast det redan är lite smör i för att separera pastan. Smör på pannkakor - även svenska pannkakor! Det räcker inte med sirap för är det inget smör på är de "torra".
 
- grape flavored stuff.. När något har grape flavor så smakar det inte vindruva det smakar utan fejk vindruva. nu vet jag att det är concord de använder för grape flavor men jag förstår inte hur de kan tycka att det smakar gott. Jag tycker att det smakar konstgjort.
 
- kamouflage. Det här är en hunting thing; folk har på sig kamouflage konstant!! Jackor, byxor, tjocktröjor och mössor - i kamo och orange! Jag förstår när man är och hunting men till skolan i moorhead? Nej nej nej. Och folk tycker att det är snyggt vilket jag respekterar men jag håller verkligen inte med.
 
- profil bild med döda djur: fortsätter på hunting temat, här har folk profilbilder på när de håller upp döda djur som de skjutit. Tror inte att jag behöver säga så mycket mer..
 
- inga vinterdäck. Här tycker de flesta att vinterdäck är onödigt och bara dåliga förare kör sämre på vintern och olyckor kan inte förhindras med vinterdäck;det hade hänt vilket som. Och här är det då mycket is att vinterdäck inte skulle göra någon skillnad. Jag tror inte att jag behöver berätta om alla gånger jag hamnat i diskussioner angående vinterdäck men jag kan berätta att jag inte kör bil när det är snö ute om jag inte har vinterdäck.
 
- t-shirt och gympaskor. På min skola går majoriteten runt i t-shirts och gympadkor - byxor är valfria så en del har springshorts, mjukisbyxor eller jeans. Tjejer kan spendera 1 timme i badrummet till att fixa hår och smink men kläder spelar ingen roll.. Man klär bara upp sig när det händer något speciellt och även fast de har garderober och varför ha på sig något annat än gympaskor? Jag äger två par gympaskor och de används för att träna i. Punkt.
 
- läsk. Läsk till frukost, läsk till mellis, läsk till lunch, läsk till mellis, läsk till middag. "Min fru vill att vi ska vara nyttiga så vi har bara diet soda hemma och det går inte att dricka". För det första:diet soda är inte nyttigt, vatten är. För det andra: drick vatten!! Jag förstår inte dessa amerikaner som dricker läsk konstant! Läsk är så billigt här så det hjälper ju inte precis. Men att dricka läsk till frukost var dag är inte okej.
 
-Dubbel moral kristna: dessa människor som har sex före äktenskap men använder inte skydd för att det är emot kyrkan finns det många av här. Det är okej att bli super full på helgen men att missa kyrkan på söndag är inte ok. "Hata på människor är inte okej enligt Jesus... förutom om de är homosexuella, ateister, muslimer etc." tur att inte alla är sådana men det finns några här som verkligen hatar alla som inte är precis som dem. Det är fullt av dessa "pick whatever I like" kristna här och jag tycker att det är okej men jag blir arg när jag blir dömd för min tro och mina åsikter. Jag bryter iallafall inga regler och är säker i vad jag tror på.
 
-religion fritt land: detta land är ett religösfritt land men fortfarande så baseras många lagar på Kristina beliefs; abort och gay-marriage. Om detta är ett land fritt från religion, varför tillåta saker och så kan folk bestämma vad de vill göra baserat på sin tro? 
 
-freedom: Amerika är det bästa landet i världen för att de har frihet. Hahahahaha!!!! Detta visar bara på hur lite de kan om andra länder; majoriteten av andra länder har frihet så det argumentet får mig att skratta var gång. De tycker att de är det bästa landet i världen men tyvärr är det inte sant, de toppar inte alla listor så de kan inte dra den slutsatsen. America is awesome men det finns ingen fakta som säger att det finns mest frihet här eller att det är det bästa landet i världen.
 
( jag älskar detta land och det finns många saker jag irriterar mig på i Sverige också. Och jag går inte konstant runt och tänker på dessa saker men jag tyckte det kunde vara kul att ni får veta lite saker jag stör mig på ibland :) jag är en positiv människa, I promise!) 
 
Bjuder pa lite musik. GOD BLESS THE USA!

Asteroids

Jag tycker att det är lite läskigt att läsa och höra om asteroids som kanske kommer träffa jorden. 15e februari kommer en asteroid komma nära. Jag glömmer aldrig när jag var yngre och såg på aftonbladet att om 20år kommer jorden att träffas och förmodligen gå under. Nu kommer jag inte ihåg om det var exakt så det var men när jag var så ung så var jag så rädd och trodde att jag inte ens skulle få leva till att jag var 30. Ben och jag pratade om det i bilen och han sa att man inte ska tänka på det och att det är bättre att inte veta om det. Jag håller inte riktigt med, jag skulle vilja veta om jorden kommer att träffas för då kanske jag skulle tänka om i mitt liv och se till att jag gör allt jag alltid drömt om nu. Jag skulle resa och se till att skaffa barn tidigt så att jag får uppleva det. Hemskt att tänka på men nu kommer det förhoppningsvis inte att hända och när det händer långt fram i framtiden kommer vi nog vara förberedda :)

Jag vet att det är större risk att jag kommer dö i en bilolycka än att dö av att något träffar jorden. Och skulle jag tänka att nu dör jag kanske var gång jag åker bil så skulle mitt liv vara väldigt annorlunda och tråkigt. Men saken är den att jag inte kontrollera en asteroid och att vi skulle veta i förhand att det kommer att hända, en bilolycka händer snabbt. Universum är väldigt coolt och mystiskt!


Fredag!

Morgonen började kanske inte så bra men det kan bara leda till att dagen blir mycket bättre! Jag är inte en morgonmänniska även fast jag går upp tidigt var dag, jag gillar inte att äta och mitt humör kan ändras ganska snabbt. Ben gör frukost åt mig varje morgon och eftersom allt bara växer i munnen så tror han att jag inte gillar hans frukost. Någon mer som inte kan äta tidigt på morgonen? Efter 8 är jag fine men klockan 6 går det inte riktigt.

Klockan är 7 här och vi åker härifrån om 15ish minuter och jag gick tillbaka till sängen efter frukost så nu är det dags att göra mig iordning (aka. Ta på mig jeans och en tröja och upp med håret i en bulle). Jag har bara två korta lektioner idag så den här dagen kommer gå fort!


Saker ni kanske inte visste om mig...

- Jag läser skvallerbloggar. Jag läser inte storbloggarnas bloggar för jag tycker att det är helt sjukt att man kan vara professionell bloggare men att läsa skvaller om dom är ganska roligt... Något jag verkligen måste sluta upp med!

- Båda mina knäskålar har gått ur led. Första gången var när jag skulle göra en flickis (bakåthandvolt) på gräsmattan i skolan för att bevisa att jag kunde göra det. Min rodnat blev för hög och när jag landade i flickisen så slog jag i foten så att knäskålen åkte ur led. Det blev operation dagen efter för att ta ut en benbit. Andra gången var under en balettlektion då jag gjorde ett hopp och landade fel, har inte vågat göra det hoppet sen dess.. Hoppet var iallafall jätte högt och jag fick beröm precis innan det gick fel.

- Jag är rädd för hästar, eller jag var rädd för hästar när jag var yngre. Jag trodde att de skulle sparka mig om jag gick för nära. Jag har aldrig varit en hästtjej.

- Jag är hypokondriker. Frågar ni mig så är jag inte det men Ben svär att jag tror att jag är döende hela tiden. Jag har en vana att Googla symptom jag har och påstår att jag har alla olika sjukdomar (vilket jag vet att jag inte har). Jag är bra på att självdiagnosera mig själv..

- Jag älskar att planera saker som förmodligen aldrig kommer att hända (jag vet att detta är sant för många men jag är extrem). Jag är helt tokig i pinterest och har planerat mitt framtida bröllop i nästan ett år nu.. Jag vet vart jag vill gifta mig och har flera gånger börjat skriva ett email för att se tillgänglighet och priset men stoppat mig själv innan det gick för långt. Insåg att jag kanske borde ha en ring på fingret innan jag börjar boka. Jag vet vilken mat jag ska ha och cateringfirma och efterrättsbuffen är redan planerad.

- Jag är urusel på att stava (vilket ni nog redan visste). Engelska är dock lättare än Svenska om ni frågar mig.

- Detta vet nog en del av er men när jag var yngre köpte mina föräldrar alkoholfritt vin åt mig som vi sedan bytte flaskor på så jag kunde gå på fest. Jag blev inte bjuden om jag inte drack jag sa att jag drack och gick dit och var mig själv och hade kul. Jag kommer ihåg en gång då jag hällde i vatten i en flaska och låtsades som att det var vodka och så blandade jag drinkar med det. Ingen fick smaka för att jag var "snål" och eftersom jag inte visste hur mycket jag kunde dricka utan att bli full så fick jag alltid kommentarer om att jag var den minst lättpåverkade de någonsin träffat.. Herregud.

- Jag gillar inte riktigt läsk. Jag dricker vatten och ibland kan jag få ett sug efter kolsyra men då dricker jag hellre bubbelvatten. Jag brukade älska läsk men nu händer det sällan att jag dricker det. Julmust och ginger Ale händer men som sagt inte ofta. Min favoritdryck är jordgubbslemonad och det kan jag dricka flera liter av.

Jag vet, en del är jätte töntiga men jag var uttråkad. Någon av dessa punkter ni inte visste?


Dear Minnesota

Jag vet att jag har bott här för länge när jag tycker att det är värmt när det bara är -7 grader utomhus... Aldrig trodde jag att jag skulle säga det men idag funderade jag nästan på om min canada goose jacka är lite för varm. Man vänjer sig fort och jag hatar kylan men det blir bättre!

Jacki och jag jobbade på vårt psych project idag, vi har myten:det är lättare att lära sig språk innan man är 13 och som flesta vet så är det sant. Vi läste en rapport som var om tyska barn som flyttat till Sverige (ålder 6-19) och de kollade hur fort de blev flytande och barn under 13 blev flytande två år tidigare än de äldre barnen. Hjärnan är mycket mer "lättformad" när man är ung.

Fredag imorgon! Jag kommer förmodligen försöka göra lite läxor imorgon och på lördag är det Stephs födelsedagsmiddag. Hon fyller 21år idag men eftersom det är torsdag och vi går på concordia så blir det inte utgång förrän lördag.

Ben och jag bakade kladdkaka för några dagar sedan. Mumsigt blev det! Jag är glad att jag tränar varje dag och kan unna mig detta på helgerna, annars hade jag blivit galen! Jag är en sockerråtta :) ibland får jag för mig att det är okej att äta godis till frukost men då säger Ben till mig att jag måste äta ordentligt. någon av oss måste vara den vuxna ibland I guess..


Morfar

Jag hade en dröm om morfar inatt. Första gången på länge och när jag vakande var jag jätte förvirrad. Tänkte att mitt undermedvetna visste om att morfar försvann för dryg ett år sedan. Jag tänkte inte mer på det förutom att jag var glad över att jag fick prata med morfar och krama om honom.

Jag gick in på Facebook och såg vad min mamma postat. Det är ett år sedan morfar gick bort. Jag undrar om morfar försökte hälsa på mig i sömnen nu ett år senare så jag fick en stund med honom. Jag undrar om han besökte oss alla inatt, bara för att visa att han tänker på oss och att han saknar oss. Han har det bättre i himlen. Jag kan se honom sitta vid sin "computer" och spela yatzy. Fina morfar. Vi ses snart igen!


Awk

Ville bara bjuda på en awkward bild på mig så att ni känner er mindre konstiga :)


Flingor

Ben serverade mig hans favorit flingor från hans barndom imorse. Tyvärr var de lite för sockriga för mig, jag gillar inte när saker är för sockriga eller smakar konstgjort. Jag är en diva.

Deja leker med sin leksak vi köpte henne igår. Hon är helt galen i den!


RA

Jag kunde inte somna igår.. Det slutade med att jag fick runt i rummet ett tag och tog mina sovsaker till the futon där jag sedan somnade efter ett tag. Jag har verkligen blivit för van vid att sova hos Ben.

Jag har ingen aning om vad som hände under kemin. Allt jag kunde tänka på var att efter lektionen kommer jag att ha ett brev i min maillåda som säger om jag har fått jobbet som resident assistant eller inte. Lektionen har aldrig känt så lång, jag bara vänta och vänta och när klockan var 9.40 så nästan sprang jag till postlådan. Jag såg kuvertet och nästan slet upp det och där i var mitt acceptance letter och kontrakt! Det blev en del sms och mail som skickades iväg precis efter och jag fick även ett samtal från Steph som var jätte glad för min skull.

Jag hade packat mina träningskläder i väskan så jag inte skulle behöva gå tillbaka till mitt rum men när jag visste att jag fått positionen så var jag tvungen att gå tillbaka och berätta för Mary (damen som städar som jag är typ bästis med!) för jag vet att hon har oroat sig för min skull. Det blev senare 2 timmars träning där jag försökte reda ut mina tankar och komma på lite idéer för nästa år. Jag är jätte glad över att jag fick park region, park är en all girls dorm så det är mycket lugnare där och deras rum är större, trägolv och air condition har dom också. Jag hamnade där jag hoppades på i hemlighet så jag blev extremt glad!

För er som inte vet vad en RA är så är det en förkortning på resident assistant och jag kommer på i the dorms och jag kommer att hjälpa de som bor i The dorms att adaptera sig till college och försöka bygga community så att de som bor på mitt floor kommer att känna sig hemma och trygga. Jag kommer att se till att folk följer regler och att alla är säkra. Det är mycket jobb som ingår men jag bor gratis och jag kommer att utveckla kunskaper som kommer hjälpa mig för resten av livet!

Det kommer bli mycket om mitt RA liv nästa år. Jag försöker komma på vilket tema mitt floor ska ha och olika bulletin boards som jag ska sätta upp. Jag är jätte excited!!! :)


Hell yeah!!!!!


Super Bowl Sunday

Det är dags för årets händelse: the super bowl!! Vi har sett fram emot detta hela året; nya reklamer! Jag bryr mig verkligen inte om football men intressanta saker iår är att den riktiga blind side Michael är med i sin första super bowl och det är två bröder som coachar de olika lagen.

Vi har en massa mat, så detta ska bli kul!!


Grocery store

Vi är och handlar. Det syns att valentines day kommer snart!


Saturday

Lördag och vi har inga planer. Ben och jag ska förbi mataffären för att handla lite mat så vi kan göra lite kul mat inför superbowl imorgon. Jag vill gärna baka, caramel brownies, kladdkaka eller cheesecake, yum!! Ben är mer en matmänniska så han kommer nog vilja göra något spicy.

Här är ett recept jag har velat prova länge! Ser så gott ut :)


Weekend

Jag spenderade 3 timmar fikandes med Christoffer idag. Det var super trevligt och vi pratade om allt! Ben kom och hämtade mig och vi åkte hem och vi bestämde oss för att avboka bioplanerna och bara slöa hemma. Fy tusan va skönt det är att inte tänka på något och bara slappa.

Hela helgen blir nog en slapphelg, det känns som att det behövs! Kylan här gör en inte så sugen på att gå ut och sängen är ju så skön!

Ben spelar videospel och jag gör mins tjejgrejer på paddan; pinterest etc.snart ska vi äta och sen blir det mer slapp. Mys!!


What a beautiful day

Just kidding, det är fortfarande så kallt så att tårar i ögonen fryser.. Fy tusan alltså! Och tydligen gillar en del galna människor denna kyla?! Värsta jag hört på länge!


Kid president

De flesta har nog sett detta men jag ville dela med mig av den iallafall: Pep talk
 
 

Cold

Jag är fortfarande kall så jag har på mig morgonrocken över min tjocktröja och jag har på mig mössa.. Jag är rädd för att ta av mig mössan, känns som att jag kommer frysa om jag gör det. Det är iallafall hard core studying som pågår här.

Jag bjuder iallafall på en bild: såhär ser jag ut när jag absolut inte bryr mig.. Jag hoppas att pojkvännen kommer över denna förskräckliga syn. Haha