Önskerubrik: Därför är Sverige bättre än USA

Sist skrev jag om varför USA är bättre än Sverige och nu är det dags för mig att skriva om varför Sverige är bättre än USA. Jag vill påpeka att det är lättare att hitta negativt dör man bor så därför är denna lista längre. Ni behöver inte hålla med mig men såhär tycker jag:

Kollektivtrafiken är underbar!!! Jag kan inte ens börja förklara hur mycket jag älskar att jag aldrig behövt bil i Stockholm och jag har verkligen tagit kollektivtrafiken för givet! Klaga inte på SL, de är sitt bästa och vi ska vara glada över att vi har det. Vapenlagarna i Sverige är en miljon gånger bättre!!!

Jag älskar vår sjukvård!! Ja, vi har höga skatter men om vi får cancer behöver vi inte sälja våra hem och riskera gå i konkurs. Behöver man köra kejsarsnitt här och inte har bra försäkring kan räkningen på många tusen. Sverige har frikort efter att man spenderat en summa och här existerar inte det. Sverige har 18 månader betald föräldraledighet!!! Förstår ni hur jäkla bra det är?! Här beror det på men ofta är det några veckor och jag vet att min professor fick 5 veckors obetald. Ska vi bo här när vi har barn kommer vi beröva fundera på att gå ner till deltid eller att någon stannar hemma ett tag för jag kan inte se mig själv lämna mina barn på dagis så tidigt. Gratis utbildning - behöver jag säga mer? Och jag tycker att fängelsevården är bättre för i Sverige koncentreras det mer på rehab och människor behandlas som människor.

Jag tycker Sveriges lagar är mycket bättre när det kommer till alkohol: i usa får man köra så länge man har under 0.8 och i Sverige är det 0.2, i Sverige dricker man inte om man ska köra punkt - här dricker man ett antal drinkar och sen vatten och efter en stund kan man köra. Jag blir arg bara av att tänka på att människor dricker innan de sätter sig bakom ratten och många jag känner har kört fulla och många har åkt fast för rattfylla (då har de haft över 0.8 i blodet). Sen i Sverige får man inte servera alkohol till någon som verkar påverkad (när jag jobbat i barer och restauranger har jag sagt till flera gånger att jag inte kan servera dem mer utan de får gärna dricka vatten) men här har jag har blivit tvungen att ta bort alkohol från vänner som knappt kan stå för att de är så fulla och då har jag frågat hur de ens blev serverade från första början. Jag tycker ett det är löjligt att man kan förvara sitt land när man är 18 men man får böter om man dricker alkohol! 

Jag gillar hur ungdomar har mer frihet här än vad man har generellt i usa. Jag känner mig minst 4 år äldre än jämnåriga här och det är för att jag hade mer frihet och upplevde saker tidigare än de här. Jag gillar hur mycket mer säker jag känner mig i Sverige. Jag vågar gå på stan mitt i natten och jag känner aldrig att behöver vara orolig i mitt egna hem om jag är ensam hemma. 

Maten är färskare och mer hälsosam generellt. Jag kan inte ens berätta hur mycket jag älskar svensk mat!! Och människor klär upp sig, man går inte i pyjamas till affären och detta är något jag gillar. Jag gillar att vi går på promenader och inte är då beroende av bilar. 
Det finns en del mer jag skulle kunna skriva men jag vill inte skriva för mycket :)

Kommentarer
Jessica

Håller med dig på alla punkter! Speciellt de där med att man nog "mognar" lite fortare i Sverige. Jag var 21-23 när jag bodde där och hade många college- vänner (pluggade själv på college första året) och jag kände verkligen mig Gammal! Jag funderar på hur du tänker på förhållanden i Sverige jämfört med USA? Jag tycker det är stor skillnad- att man "bara" dejtar i USA fram tills man gifter sig- det "räknas" liksom inte? Jag vet amerikanska kompisar som varit tillsammans i fem år och som fortfarande inte ser varandra som familj? I Sverige om man är över 18 flyttat man ju ofta ihop och "är familj" fortare. Hur tänker du? :)

Svar: Jag håller med dig till 100%!! Jag har vänner som varit tillsammans i flera år och är äldre och de bor fortfarande inte tillsammans!? Här verkar normen vara att man flyttar in tillsammans efter man är förlovad/gift vilket jag tycker är så konstigt. Och att man firar jul tillsammans med ens flickväns/pojkväns här händer ju inte. Jag tycker att Svenskar värderar förhållanden högre och det är inte konstigt om man inte vill gifta sig. När jag berättar det för människor här att många inte är gifta när de skaffar barn barn och att det är helt normalt blir folk chockade - och precis som du säger, när man bara dejtar räknas det liksom inte.. Ja, väldigt intressant! :)
Stephanie
* Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: